Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε το 1798 στη Ζάκυνθο. Πατέρας του ήταν ο πλούσιος κόντες Νικόλαος Σολωμός και μητέρα του η φτωχή νεαρή του υπηρέτρια Αγγελική Νίκλη.
Στα 1808 οι επίτροποί του έστειλαν τον δεκάχρονο Διονύσιο στην Ιταλία για σπουδές, συνοδευόμενο από τον Ιταλό δάσκαλό του, τον ιερωμένο Δον Σάντο Πόσι.
Τελείωσε το Λύκειο στην Κρεμόνα και πήρε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Παβίας το 1817. Κατά την παραμονή του στην Ιταλία γνώρισε σημαντικούς λογοτέχνες της εποχής και επηρεάστηκε από τις δημοκρατικές ιδέες , που επικρατούσαν μεταξύ των λογίων.
Το 1818 ο Διονύσιος Σολωμός επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου όχι μόνο έγραψε τα πρώτα του ελληνικά ποιήματα, αλλά και δέσποζε στη φιλολογική ζωή του νησιού.
Η γνωριμία του με το Σπυρίδωνα Τρικούπη στα τέλη του 1822 υπήρξε καταλυτική αφού αυτός τον προέτρεψε να γράφει αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα.
Από τον Δεκέμβριο του 1828 ο Σολωμός εγκαθίσταται στην Κέρκυρα, όπου επιδίδεται στη μελέτη της Γερμανικής φιλοσοφίας και ποίησης.
Ο θάνατός του επήλθε από επανειλημμένες εγκεφαλικές συμφορήσεις, στις 21 Φεβρουαρίου 1857 και η κηδεία του έγινε εν μέσω γενικού πένθους του επτανησιακού λαού.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ (1798-1857)
1798 (8Απρ.) Γέννηση Διονυσίου Σολωμού. Πατέρας του ο Νικόλαος Σολωμός, αριστοκράτης και μητέρα του η Αγγελική Νίκλη, λαϊκής καταγωγής.
1798 (8Ιουν.) Βάπτιση του ποιητή. Στον κώδικα της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής της πόλης της Ζακύνθου υπήρχε άλλοτε η ληξιαρχική πράξη της βάπτισής του που ανέφερε τα εξής: «Εβαπτίσθη παιδίον αρσενικόν φυσικόν του ευγενούς κυρίου Κόντε Νικολάου Σολωμού και ονομάσθη παρά του αναδόχου αυτού εκλαμπροτάτου Αντωνίου Καπνίση, Διονύσιος και ύτον μινόν 2».
1807 (27Φεβρ.) Γάμος του Νικολάου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη. Την άλλη ημέρα ο Νικόλαος Σολωμός, πατέρας του ποιητή πέθανε.
1807 (15Αυγ.) Η μητέρα του Αγγελική Νίκλη-Σολωμού παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Μανώλη Λεονταράκη.
1809 (Ιούν.) Ο Διονύσιος αναχωρεί από τη Ζάκυνθο για να σπουδάσει στην Ιταλία.
1815 (30Σεπτ.) Παίρνει απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας.
1815 (10Νοεμβρ.) Εγγράφεται στο τμήμα της Νομικής στο πανεπιστήμιο της Παβίας. Την άλλη μέρα δίνει με επιτυχία τις εισιτήριες εξετάσεις.
1816 (30Νοεμβρ.) Εγγράφεται στο δεύτερο έτος της Νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο της Παβίας.
1817 (15Ιουν.) Παίρνει παμψηφεί το πτυχίο του δόκιμου της Νομικής σχολής.
1817 (12Νοεμβρ.) Εγγράφεται στο τρίτο έτος της Νομικής, το οποίο όμως ποτέ δεν το ολοκλήρωσε.
1818 (Σεπτ.) Επιστρέφει από την Ιταλία στη Ζάκυνθο.
1821 Γράφει στα Ιταλικά “Σονέτο στον Άγιο Διονύσιο”, προστάτη της Ζακύνθου.
1821 (23Φεβρ.) Υπογράφει την αναφορά των Ζακυνθινών προς τον βασιλιά Γεώργιο Δ΄ της Αγγλίας, που διαμαρτύρονται για την καθιέρωση του τυραννικού Ιονίου συντάγματος του Θ. Μέτλαντ.
1823 (Μάιος) Στο λόφο του Στράνη στο Ακρωτήρι Ζακύνθου γράφει τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν».
1823 (21Ιουλ.) Αίτηση του ποιητή στο πρωτοδικείο ενάντια στον αδελφό του Δημήτριο με την οποία ζητά να γίνει διανομή των βιβλίων της οικογενειακής βιβλιοθήκης.
1823 (Αύγ.) Γράφει το ποίημα «Εις Μάρκον Μπότσαρην»
1824 Γράφει τον “Διάλογο”
1824 (9Νοεμβρ.) Στην Liteay Gazette του Λονδίνου δημοσιεύονται οι 8 τελευταίες στροφές του” Ύμνου εις την Ελευθερίαν”σε αγγλική μετάφραση του G.Lee.
1825 Έκδοση του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” στο Μεσολόγγι, στο τυπογραφείο Δ.Μεσθενέως. Αξίζει να αναφερθεί και η πρώτη λογοκρισία στην νεοελληνική διανόηση που έγινε στη δημοσίευση του Ύμνου, όταν αφαιρέθηκαν το εικοστό και το εικοστό πρώτο τετράστιχο λόγω του ότι ο ποιητής χτυπούσε το ανελεύθερο καθεστώς των Άγγλων που είχαν επιβάλει στα Επτάνησα.
1826 (6Ιουν.) Ο επίτροπος Νικόλαος Μεσσαλάς παραδίνει τη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας που άφησε στους αδελφούς Διονύσιο και Δημήτριο, ο πατέρας του Νικόλαος Σολωμός.
1827 (14Οκτ.) Εγκώμιο στον Ούγκο Φώσκολο για τον θάνατο του ποιητή στο μνημόσυνο που έγινε στην καθολική εκκλησία του Αγίου Μάρκου Ζακύνθου.
1828 (4Φεβρ.) Δίκη του Σολωμού ενάντια στον υπηρέτη του Δημήτριο Τζανετόπουλο για την κλοπή ενός ασημένιου καντηλεριού. Μάρτυρας κατηγορίας μεταξύ άλλων και ο Γεώργιος Τερτσέτης.
1828 (26Ιουν.) Πρακτικό εκτίμησης της περιουσίας των αδελφών Διονυσίου και Δημητρίου, με σκοπό τη διανομή μεταξύ τους.
1828 (1Δεκ.) Ο ποιητής καταθέτει την πρώτη διαθήκη του στο συμβολαιογράφο Γεώργιο Δικόπουλο.
1828 (16Δεκ.) Αναχωρεί από τη Ζάκυνθο για την Κέρκυρα, όπoυ εγκαταστάθηκε οριστικά.
1829-1830 Ο ποιητής στην Κέρκυρα.
1831 Ταξίδια από Κέρκυρα στη Ζάκυνθο. Αφού ακυρώνει την πρώτη διαθήκη του ορίζει γενικούς επιτρόπους του στη Ζάκυνθο, το δικηγόρο Ιωάννη Γαλβάνη και τον αδελφό του Δημήτριο Σολωμό.
1831 (6Νοεμβρ.) Επιστρέφει στην Κέρκυρα μετά από συμφιλίωση με τον αδελφό του Δημήτριο. Στην αρχή μένει σε ξενοδοχείο και αργότερα νοικιάζει σπίτι.
1832 (23Φεβρ.) Πεθαίνει ο ετεροθαλής αδελφός του Ροβέρτος 64 ετών.
1833 (2Απρ.) Για δεύτερη φορά ο ποιητής στη Ζάκυνθο. Παραμένει μέχρι τις 4 Ιουλίου και γυρίζει στην Κέρκυρα.
1833 (19Νοεμβρ.) Επιστρέφει από την Ιταλία στη Ζάκυνθο ο Ιωάννης Λεονταράκης (γιος της Αγγελικής Νίκλη και του Μανώλη Λεονταράκη) ο οποίος στο Υγειονομείον για πρώτη φορά υπογράφει με το όνομα Ιωάννης Σολωμός-Λεονταράκης προκειμένου να σφετεριστεί την περιουσία των Σολωμών.
1833 (21Νοεμβρ.) Αντιδρούν με διαμαρτυρία τους στο Αστικό δικαστήριο οι αδελφοί Διονύσιος και Δημήτριος Σολωμός. Μέχρι το τέλος του χρόνου με αιτήσεις τους συνεχίζουν την αντιπαράθεση τους με τον Ιωάννη Λεονταράκη μέχρι που καταλήγουν στη γνωστή δίκη.
1834 (Ιαν.) Έκδοση του «Λάμπρου» στο περιοδικό «Ιόνιος Ανθολογία», χωρίς το όνομα του ποιητή.
1835 (23Νοεμβρ.) Καταθέτει στην Κέρκυρα νέα και οριστική διαθήκη με την οποία ορίζει γενικό κληρονόμο του τον αδελφό του Δημήτριο.
1836 (8Σεπτ.) Επίσκεψη του ποιητή στη Ζάκυνθο. Παραμένει αρκετό χρονικό διάστημα.
1837 (3Μαϊου) Επιστρέφει στην Κέρκυρα.
Οι αδελφοί Ν. Σολωμού κερδίζουν τη δεύτερη δικαστική απόφαση σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικογενειακή δίκη.
1838 (4Απρ.) Το Αναθεωρητικό Συμβούλιο του Ιονικού Κράτους με τελική απόφασή του για τη δίκη δίνει το δίκαιο στους αδελφούς Σολωμού.
1839 (2Νοεμβρ.) Ο αδελφός του Δημήτριος εκλέγεται Βουλευτής Ζακύνθου στο έκτο Ιόνιο Κοινοβούλιο.
1841 Δημοσίευση (αποσπασμάτων) από τον “ Ύμνον εις την Ελευθερίαν” και το “Λάμπρο” στο περιοδικό “Ελληνικός Νέος Παρνασσός” της Αθήνας.
1844 Έκδοση της μουσικής του Εθνικού Ύμνου από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο.
1845 (26Μαρτ.) Ο αδελφός του Δημήτριος διορίζεται Έπαρχος Ζακύνθου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
1847 Το γεγονός ότι καρχαρίας (πόρφυρας) εσπάραξε Άγγλο στρατιώτη που κολυμπούσε στο λιμάνι της Κέρκυρας, έγινε αφορμή να γράψει ο ποιητής το γνωστό του ποίημα «Ο Πόρφυρας».
1849 (19Φεβρ.) Το παράσημο Χρυσός Σταυρός Σωτήρος απονέμει στο Διονύσιο Σολωμό ο Βασιλιάς Όθωνας της Ελλάδας.
1850 (20Μαρτ.) Ο αδελφός του Δημήτριος διορίζεται πρόεδρος της Ιόνιας Γερουσίας.
1851 (25Ιαν.) Παραιτείται ο Δημήτριος Σολωμός από πρόεδρος της Ιόνιας Γερουσίας. Γνωστοποιήθηκε όμως, μετά από ένα χρόνο, για πολιτική σκοπιμότητα.
1853 (17Ιαν.) Ο ποιητής γίνεται δεκτός σαν «εταίρος συνδρομητής» στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας.
1855 (Οκτ.) Με σημαντικό ποσό συμμετέχει στον έρανο για τα θύματα της επιδημίας της χολέρας.
1856 Ο Ιούλιος Τυπάλδος δημοσιεύει τα ποιήματά του και τα αφιερώνει στον Διονύσιο Σολωμό.
Νοεβρ. Ο ποιητής έχει το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τότε δεν ξανασηκώνεται από το κρεβάτι.
1857 (21Φεβρ.) Ο Διονύσιος Σολωμός περνά στην αιωνιότητα. Ενταφιάζεται στον νεκροταφείο της Κέρκυρας.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
1857 (27Φεβρ.) Μνημόσυνο για τον θάνατο του ποιητή στη Μητρόπολη Ζακύνθου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νικολάου και παρουσία τοπικών αρχών.
1859 Τυπώνονται στην Κέρκυρα «Τα Ευρισκόμενα» έργα του Διονυσίου Σολωμού, με πρόλογο και επιμέλεια του Ιάκωβου Πολυλά.
-Πεθαίνει στη Ζάκυνθο η Αγγελική Νίκλη-Λεονταράκη, μητέρα του ποιητή.
1865 Οι πρώτες στροφές του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» καθιερώνονται σαν Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.
(Ιούλιος) Μεταφέρονται τα οστά του ποιητή στη Ζάκυνθο. Ενταφιάζονται στην πλατεία Αγίου Μάρκου, η οποία παίρνει το όνομα σαν πλατεία του ποιητού».
1883 (10Οκτ.) Πεθαίνει στη Ζάκυνθο ο αδελφός του Δημήτριος.
1902 Με τετράχρονη καθυστέρηση η Ζάκυνθος γιορτάζει τα πρώτα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Με την ευκαιρία αυτή γίνονται τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ποιητή μοναδικού στην Ελλάδα (έργο του Γ.Βρούτου). Ο ανδριάντας αυτός θα καταπέσει κατά τους σεισμούς του 1953 και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Σολωμού Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθίων στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Στην πλατεία Σολωμού σήμερα υπάρχει αντίγραφό του.
1957 Γιορτάζεται το «Έτος Σολωμού» με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό χρόνων από το θάνατό του.
1998 «Έτος Σολωμού» για τη συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του εθνικού ποιητή του Γένους των Ελλήνων.
Η κατασκευή του ιστότοπου είναι μια ευγενική χορηγία των