ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑΖακυνθινοί στους
Βενετοτουρκικούς πολέμους

Ζάκυνθος-Ελλάδα 2021
Ζάκυνθος - Προεπαναστατικά χρόνια

Οι Ζακυνθινοί συμμετείχαν σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Γαληνοτάτης από τα χρόνια των συγκρούσεων της στη θάλασσα με τον Οθωμανικό στόλο.

Από το Φεβρουάριο του 1684 πρόσθεσαν έξι γαλέρες τα Ιόνια νησιά στη ναυτική δύναμη των Ενετών , εκ των οποίων οι τρεις γαλέρες ήταν από το νησί της Ζακύνθου με σοπρακόμιτους τον Αγησίλαο Σιγούρο, τον Νικόλαο Λογοθέτη και τον Κωνσταντίνο Μινώτο.

Επίσης ο ανιψιός του Νικολάου Λογοθέτη ο Ευστάθιος εξόπλισε στρατιωτικό σώμα από 150 Ζακυνθινούς δαπανώντας δικά του χρήματα.

Ο Άγγελος δε Νέγκρης έθεσε τον εαυτό του στις υπηρεσίες των Βενετών.

Στις 21 Ιουλίου 1684, στην πολιορκία της Λευκάδας ο Ζακυνθινός Ιωάννης Κουτούβελης συμμετείχε με την δική του γαλέρα, αποτελούμενη από 80 πολεμιστές, που είχε στρατολογήσει ο ίδιος με δικά του χρήματα.

Στην πολιορκία της Λευκάδας, μεταξύ των 2.000 στρατολογημένων Επτανησίων, συμμετείχε και ο Ζακυνθινός Νικόλαος Κομούτος. Επίσης ο Σταματέλλος Καπνίσης αλλά και ο τότε αρχιεπίσκοπος Ζακύνθου-Κεφαλληνίας ( αποτελούσαν τότε μια μητρόπολη) ο Τιμόθεος Τυπάλδος – Χαριτάτος.

Η κατασκευή του ιστότοπου είναι μια ευγενική χορηγία των