ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ζάκυνθος-Ελλάδα 2021

1463 – 1699

Οι Ζακυνθινοί συμμετείχαν σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις των ναυτικών δυνάμεων της Γαληνοτάτης  από τα χρόνια των συγκρούσεων της στη θάλασσα με τον Οθωμανικό στόλο.

Ζάκυνθος - Προεπαναστατικά χρόνια

1685 – 1687

Εκατοντάδες Ζακυνθινοί συμμετείχαν σε κοινές αντιτουρκικές επιχειρήσεις Βενετών και Μοραϊτών. Συγκεκριμένα στο διάστημα 1685- 1687 αναφέρουμε τις κυριότερες.

Ζάκυνθος - Προεπαναστατικά χρόνια

1714 – 1718

Κατά την διάρκεια του βενετοτουρκικού πολέμου σημαντική ήταν η συμμετοχή των Ζακυνθινών, κυρίως με οικονομική βοήθεια αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό.

ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

ΟΡΛΩΦΙΚΑ

Στις συνεχείς προσπάθειες των Ελλήνων για ξεσηκωμό κατά του Οθωμανικού ζυγού, πάντα συμμετείχαν και Ζακυνθινοί. Στα Ορλωφικά ο Ζακυνθινός κόμης Δημήτριος Μοτσενίγος, πλήρωνε πράκτορες για να μαθαίνει τις κινήσεις του τουρκικού ναυτικού, προκειμένου να ενημερώνει τους Ορλώφ.

Το 1770 ο Νικόλαος Ξανθόπουλος και ο Δραγανίγος Μακρής, επικεφαλής σώματος 2000 Ζακυνθινών με πρωτόγονο οπλισμό αποβιβάστηκαν στον απέναντι Μοριά με την γαλότα που είχε κατασκευάσει και εξοπλίσει ο Κρησέντιος Παδουβέρης. Χωρίς να συναντήσουν ιδιαίτερη αντίσταση κατέλαβαν ολόκληρη την Ηλεία και όρισαν την Γαστούνη πρωτεύουσα της περιοχής, που την οργάνωσαν σύμφωνα με τα βενετσιάνικα πρότυπα.

Η επιτυχία τους αυτή δεν κράτησε για πολύ , καθόσον η επίθεση Τουρκαλβανών είχε σαν αποτέλεσμα οι  Ζακυνθινοί να εκδιωχθούν από την Ηλεία και όσοι σώθηκαν να καταφύγουν στη Μάνη, ενώ ένας μικρός αριθμός επέστρεψε στη Ζάκυνθο και αμέσως συνελήφθησαν από Ενετούς.

Σημαντική επίσης στα Ορλωφικά ήταν και η συμμετοχή της οικογένειας Ξανθόπουλου, του Σκιαδόπουλου και του Ιωάννη Έλληνα.

ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ

Η επαναστατική δράση του Λάμπρου Κατσώνη φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε τους κατοίκους της Ζακύνθου και αναπτύχθηκε κλίμα συμπάθειας στο νησί. Αυτό αποδεικνύεται από τις συχνές επισκέψεις του Κατσώνη στη Ζάκυνθο.

Αναφέρουμε ότι ο Λάμπρος Κατσώνης κατέπλευσε με το στόλο του στη Ζάκυνθο το Μάρτιο του 1788 και μαζί του συ στρατεύτηκαν αρκετοί κάτοικοι του νησιού. Μεταξύ αυτών ήταν ο Δελής Κωνσταντίνος Μυλωνάς από το χωριό Γαλάρο και ο κόντες Μακρής που αναφέρεται στην προκήρυξη του το 1792.

Στη Ζάκυνθο ερχόταν με το πλοίο του «Αθηνά της Άρκτου».

Η κατασκευή του ιστότοπου είναι μια ευγενική χορηγία των