ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑΖακυνθινοί στις επιχειρήσεις των Βενετών κατά των Οθωμανών Τούρκων στο Μοριά (1685-1687)

Ζάκυνθος - Προεπαναστατικά χρόνια
Ζάκυνθος - Προεπαναστατικά χρόνια

Εκατοντάδες Ζακυνθινοί συμμετείχαν σε κοινές αντιτουρκικές επιχειρήσεις Βενετών και Μοραϊτών. Συγκεκριμένα στο διάστημα 1685- 1687 αναφέρουμε τις κυριότερες.

Ο Παύλος Μακρής, ήταν το πρόσωπο εκείνο που μεσολάβησε μεταξύ Μανιατών και του Βενετού ναυάρχου Mοrosini για συντονισμό επιχειρήσεων κατά των Τούρκων. Ο Ζακυνθινός Παύλος Μακρής επικεφαλής 230 Μανιατών συμμετείχε και στην πολιορκία της Κορώνης και αργότερα με την δημιουργία μιας ισχυρότερης δύναμης Μανιατών στην κατάληψη της Ζαρνάττας.

Συμμετείχε ακόμη μαζί με τον Θεόδωρο  Βούλτσο στην πολιορκία του κάστρου του Πασαβά. Στην πολιορκία και τελικά κατάληψη της Κορώνης πήραν μέρος εκατοντάδες Ζακυνθινοί (7 Ιουλίου 1686). Σημαντική  ήταν και η συμμετοχή του Νικολάου Δοξαρά, ο οποίος είχε καταφύγει από τη Μάνη στη Ζάκυνθο, στις πολιορκίες της Ζαρνάττας, του Πασαβά και της Κελεφάς.

Οι Ζακυνθινοί Αγησίλαος Σιγούρος και Φραγκίσκος και Στάθης Βλαστός είχαν ενταχθεί στις δυνάμεις των Βενετών που είχαν αποκλείσει τα βόρεια παράλια του Μοριά το ίδιο διάστημα.

Αξιόλογη ήταν κα η συμμετοχή του Σταμάτη Χαλικιόπουλου, Νικολάου Φωσκάρδη, Σπύρου Ναράντζη , Κων/νου Ναράντζη , Αναστάσιου Καψοκέφαλου, Αντωνίου Κουψοκέφαλου καθώς και μέλη των οικογενειών Σιγούρου και Καπνίση , στις πολεμικές ναυτικές επιχειρήσεις της Γαληνοτάτης εναντίον της τουρκοκρατούμενης Πάτρας και Αθήνας το 1687. Στην κατάληψη του κάστρου του Χλεμουτσίου Κυλλήνης (27 Ιουλίου 1687) αρχηγός  ήταν ο Ζακυνθινός  Άγγελος δε Νέγρης.

Η κατασκευή του ιστότοπου είναι μια ευγενική χορηγία των